135.

I måndags skrev jag, apropå listan

Att samla poäng var ett bra sätt att visa att vi faktiskt gjorde grejer båda två för det som var vårt gemensamma. Även om vi gjorde olika. 

 Min pappa har faktiskt kört fulingen Men jag klipper gräsmattan och tvättar bilen när jag anklagat honom för att vara bortskämd. Han skulle behöva få 10 000 poäng för en gräsklippning för att ligga jämsides med min mamma. Hon är the queen of obetalt hemmaarbete. Förut skötte hon dessutom sitt och pappas och mormors och morfars hushåll. Nu finns mormor och morfar inte på jorden mer, vilket är hemskt sorgligt, men mamma är lite friare. 

Jag tänkte ganska mycket på mamma men också en del på Okapin när jag läste Ensam kvinna röker. Det är en sjuk lång text så koka dig lite te innan du börjar läsa. Den handlar inte så mycket om obetalt hemarbete som om emotional labour men vem bakar små bakelser, lagar pappas favoriträtter och ringde hans syster då och då? MAMMA!!! Mamma är ensamt kittet för sitt och pappas äktenskap, visst är hon det. Utan hennes ansträngningar, skulle någon av dem velat fortsätta? Det är som att mamma och hundratusentals andra ansträngare är kardborrebandet som letar efter fästen hos dem de älskar och dem de älskar tror att kärlek är enkelt. Kärlek är svårt. 

När du i alla år

utan att någonsin märka det

har mej att ensam bära

ansvaret och soporna

har kärlek svårt

att leva

Märta Tikkanen. Så sant. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s